Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak urządzić funkcjonalną kuchnię?
Podziel wnętrze na strefy
Wybierając komplety kuchenne warto dobrać poszczególne bryły w taki sposób, aby ich
rozmieszczenie odpowiadało czynnościom wykonywanym podczas pracy.
Oznacza to, że wszelkie sprzęty w kuchni takie jak lodówka, zlew,
zmywarka, płyta grzewcza i blat spełniają określone funkcje i
warto je rozstawić tak, aby nie były pomieszane. Rzeczy związane z
przechowywaniem naczyń i ich myciem powinny znaleźć się w jednym
miejscu, a wszystko co jest potrzebne podczas gotowania na płycie
grzewczej w drugim. Dlatego przestrzeń kuchenną warto podzielić na
strefy i dopasować do nich poszczególne sprzęty AGD oraz akcesoria
kuchenne. Wyróżniamy:
-
strefa przechowywania –
spiżarnia, szafki przeznaczone na przechowywanie produktów
spożywczych, -
strefa zmywania – zlew,
zmywarka, szafka na produkty potrzebne podczas zmywania i miejsce na
czyste naczynia, -
strefa gotowania – płyta
grzewcza, szuflady i szafki z akcesoriami do gotowania, -
strefa przygotowywania – blat
roboczy, -
strefa biesiadowania – stół i krzesła.
Trójkąt roboczy a funkcjonalna
kuchnia
Na etapie planowania funkcjonalnej
kuchni warto pamiętać o tzw. trójkącie roboczym. Zasada trójkąta
roboczego określa ustawienie trzech głównych elementów
wyposażenia kuchni, którymi są: lodówka, zlew i płyta kuchenna,
na wierzchołkach figury trójkąta.
Takie rozmieszczenie niniejszych
sprzętów gwarantuje, że wszystkie potrzebne produkty i sprzęty
będą rozmieszczone niedaleko siebie, co podniesie komfort pracy i
znacznie zmniejszy odległości pokonywane podczas przygotowywania
posiłków.
Optymalne przechowywanie w szafkach
Aby kuchnia była funkcjonalna musimy zadbać również o
właściwe rozmieszczenie i przechowywanie w poszczególnych
szafkach. W tym celu warto wybrać szuflady z pełnym wysuwem i
amortyzacją zamykania, co ułatwi dostęp do rzeczy leżących w
głębi. Ponadto wyposażenie szuflad w podziałki, wkłady, czy
organizery zdecydowanie ułatwi segregowanie drobiazgów. Takie
rozwiązania pomogą utrzymać porządek i znacznie ułatwią pracę.
Duże znaczenie ma także optymalne zaplanowanie rozmieszczenia
poszczególnych produktów według zasady: rzeczy częściej używane
ustawiamy niżej, a rzadziej – wyżej. Szafki kuchenne powinny być dopasowane do stref kuchennych.