Kuchnia jest sercem każdego domu.
To właśnie w niej nie tylko przygotowujemy posiłki, ale także
spędzamy czas z najbliższymi i delektujemy się pysznymi daniami.
Dlatego oprócz tego, że oczekujemy od niej wyjątkowego wyglądu,
zachwycającej aranżacji w ulubionym stylu, to pamiętajmy by
cechowała się funkcjonalnością. Wówczas wykonywane w niej na co
dzień czynności będą przebiegać szybciej i sprawniej, a
gotowanie lub sprzątanie okaże się przyjemnością. Coraz
częściej wybieramy kuchnię na wymiar a nie gotowe komplety
meblowe, ze względu na chęć ergonomicznego zaaranżowania często
małych lub trudnych wnętrz. Jak zatem zaplanować układ mebli
kuchennych, by we wnętrzu znalazło się wszystko czego
potrzebujemy? Prezentujemy 3 najważniejsze czynniki, które należy
uwzględnić już na etapie planowania projektu.
Warunki wnętrza a forma mebli na
wymiar
Meble kuchenne powinny być
zaprojektowane tak, by pasować do warunków wnętrza. Oznacza to, że
sposób aranżacji ma zależeć od kształtu kuchni i jej wielkości.
Możemy wyróżnić kilka ogólnych kształtów mebli kuchennych,
które uzależnione są od warunków pomieszczenia. Oto one:
-
Kuchnia jednorzędowa. W takim
układzie mebli wszystkie szafki ułożone są w jednej linii. Jest
to doskonałe rozwiązanie dla wąskich oraz małometrażowych
pomieszczeń. -
Kuchnia dwurzędowa. Cechuje się
ustawieniem mebli po dwóch przeciwnych stronach wnętrza. Taki
układ sprawdzi się zarówno w szerokich, jak i węższych
kuchniach, ale trzeba pamiętać, by przeciwległe szafki mogły się
swobodnie otwierać. -
Kuchnia w kształt litery L. W
takim układzie meble na wymiar tworzą zabudowę dwóch
prostopadłych ścian. Jest to funkcjonalne i wygodne rozwiązanie,
które tworzy większą powierzchnię roboczą blatów i zwiększa
powierzchnię przechowywania. -
Kuchnia w kształcie litery U.
Meble kuchenne znajdują się na trzech ścianach. Taki układ
będzie odpowiedni dla przestronnego wnętrza. -
Kuchnia z wyspą. Jest to także
rozwiązanie przeznaczone dla dużych wnętrz lub kuchni otwartych
na salon. Mała wyspa w postaci barku służąca jako miejsce do
spożywania posiłków pomoże w wydzieleniu stref nawet w
kawalerce.
Podział na strefy a kuchnia na
wymiar
Podział na strefy polecamy zarówno,
gdy zdecydujesz się na gotowy komplet mebli kuchennych, jak i
kuchnię na wymiar. Jeżeli oczekujesz, by wnętrze było w pełni
funkcjonalnie zaprojektowane i wyposażone, podziel poszczególne
miejsca pracy i przechowywania według stref. Umożliwi to pełne
wykorzystanie przestrzeni, a także pozwoli sprawniej wykonywać
określone czynności. Konkretne strefy wynikają z funkcji, jakie
przypisane są czynnościom wykonywanym w kuchni. Jakie strefy
powinny zostać wydzielone w ergonomicznej kuchni:
-
strefa przechowywania żywności;
-
strefa przechowywania naczyń;
-
strefa zmywania;
-
strefa przygotowywania posiłków;
-
strefa gotowania i pieczenia.
Funkcjonalność w kuchni na wymiar
Funkcjonalność w żadnym
pomieszczeniu nie jest aż tak istotna jak właśnie w kuchni.
Zapewnić ją może jedynie odpowiednie dopasowanie formy mebli do
warunków wnętrza oraz mądre rozmieszczenie poszczególnych stref.
Także właściwe rozmieszczenie elementów wyposażenia kuchni ma
wielkie znaczenie dla ergonomii. Co ułatwi pracę w kuchni i jakie
powinny być meble kuchenne?
-
Wysokość przechowywania ma
znaczenie. Częściej używane rzeczy niech znajdą się w
środkowych szafkach na wysokości ręki. -
Szuflady powinny być wyposażone
w specjalne prowadnice, które zapewnią nam łatwy i pełny dostęp
do przechowywanych rzeczy. -
Aby kuchnia była ergonomiczna,
warto wyposażyć szafki kuchenne w kosze cargo, ułatwiające
komfortowe przechowywanie. -
Zaplanuj układ kuchni w myśl reguły trójkąta.