Kuchnia jest sercem domu, gdyż to
właśnie w niej spędzamy sporo czasu w ciągu dnia na
przygotowywaniu posiłków i rodzinnym biesiadowaniu. Gotowanie
wymaga wykonywania wielu czynności jednocześnie i korzystania z
różnych produktów i akcesoriów w tym samym czasie. Aby praca w
kuchni przebiegała sprawnie musi ona być tak rozplanowana, by
wszystko było dosłownie pod ręką i nie było konieczne bieganie w
kółko po pomieszczeniu podczas gotowania lub sprzątania po
posiłkach. Jak zaplanować kuchnię, która będzie w pełni
funkcjonalna? Zasady ergonomii w tym wnętrzu pomogą usprawnić
pracę oraz sprawią, że stanie się ona zdecydowanie bardziej
przyjemna.
1. WYDZIEL STREFY
Podczas planowania kuchni kluczowe
znaczenie ma jej funkcjonalność, a nie tylko estetyka. Dlatego
optymalnie przygotowany projekt powinien zostać opracowany zgodnie z
zasadami ergonomii, obejmując zarówno takie elementy jak kluczowemeble kuchenne, jak i rozmieszczenie akcesoriów. Wydzielenie
specjalnych stref w kuchni zapewni wygodę i łatwość użytkowania.
Podział na strefy zakłada, że
wszystkie produkty, akcesoria kuchenne i meble powinny
przynależeć do jednej ze stref, która znajduje się w konkretnie
wydzielonym obszarze kuchni. Aby kuchnia była ergonomiczna warto ją
podzielić na:
-
strefę przechowywania i zapasów
– w niej przechowywane są wszystkie produkty spożywcze. Na
elementy tej strefy składają się lodówka, zamrażalnik oraz
szafki wydzielone do przechowywania żywności. -
strefę zmywania – w tej części
kuchni znajduje się zlewozmywak, zmywarka, suszarka do naczyń,
kubły na śmieci oraz szafki kuchenne na naczynia. -
strefę przygotowywania posiłków
– jest to centralna część kuchni. Najwygodniej jest jeśli
elementy tej strefy będą ulokowane pomiędzy pozostałymi dwoma
strefami. Strefa ta obejmuje: blat roboczy, szafki, szuflady, a
także piekarnik, kuchenkę, mikrofalówkę, schowki na garnki,
patelnie i pokrywki.
2. ZASTOSUJ TRÓJKĄT ROBOCZY
Inną złotą zasadą projektowania
przestrzeni kuchennej jest tzw. trójkąt
roboczy. Zasada trójkąta roboczego określa ustawienie
trzech głównych elementów wyposażenia kuchni, którymi są:
lodówka, zlewozmywak i płyta grzewcza na wierzchołkach trójkąta.
Zastosowanie tej metody sprawia, że wszystkie niezbędne produkty i
sprzęty będą znajdowały się niedaleko siebie, co znacząco
wpłynie na komfort pracy i zmniejszy odległości pokonywane podczas
przygotowywania posiłków oraz sprzątania po nich. Odległości
między urządzeniami w trójkącie roboczym powinny mieścić się w
następujących przedziałach:
-
między lodówką a
zlewozmywakiem: 120-210 cm, -
między zlewozmywakiem a kuchenką:
120-210 cm (90 cm w małych pomieszczeniach), -
między lodówką a kuchenką:
120- 270 cm.
Funkcjonalnie urządzona kuchnia stanowić będzie centralne
miejsce domu, w którym koncentruje się życie rodzinne i wspólnie
spędzany jest czas. Warto się postarać, by niniejsze wnętrze, w
którym czekają nas nie tylko przyjemności ale i wykonywanie
domowych obowiązków było zaprojektowane w taki sposób, aby
wszystkie czynności przebiegały sprawnie i możliwie jak
najprzyjemniej. Wówczas gotowanie stanie się przyjemnością, a
wspólne biesiadowanie dostarczy jeszcze lepszych wrażeń.
Organizując przestrzeń kuchenną warto też wziąć pod uwagę
swoje zwyczaje i styl życia. Ważne jest, aby zdefiniować co jest
najistotniejsze w kuchni dla konkretnej osoby lub rodziny. Wówczas
łatwiej będzie wprowadzić bądź wykluczyć dane rozwiązania.